September 3-4 – Legaliser cannabis?

Public Service – Jeg ryger ikke selv

Enhver seriøs diskussion bør starte med at definere rammerne for diskussionen. Idag vil jeg skrive om legalisering af cannabis i det danske samfund, og dertil skal vi have defineret: det danske samfund, bivirkningerne og effekterne ved cannabis, hvordan cannabis påvirker samfundet, og hvad den bedste løsning er fremover.

Herunder vil jeg uddybe de stærkeste argumenter i forbindelse med legalisering af cannabis.

1. “Det er en krænkelse af vores friheder”

Jeg er af den forståelse, at frihed er en af de bærende elementer i det danske samfund, og hvis man skal følge den tanke, så burde alle stoffer være tilladt. Argumentet imod et givent stof, skal bunde i dets effekt på mennesket og menneskets omgivelser eller de sociale problemer det skaber.

Denne anskuelse er grunden til, at jeg ikke vil forsvare legalisering af heroin, kokain eller nogle andre stoffer, da jeg mener at deres effekter er langt mere skadelige både socialt og fysisk end cannabis.

Bivirkninger og effekter

“Virkningen af cannabis kan både være behagelig og ubehagelig. Den behagelige virkning kan få én til at føle sig afslappet, glad, mere snakkesalig og give grineflip. Den ubehagelige virkning kan fremkalde følelser af angst, mistænksomhed, panik og paranoia.” (fra Netstof.dk)

Der er uden tvivl nogle veldokumenterede bivirkninger ved at indtage cannabis, og det kommende segment vil fokusere på disse og deres modargument.

Kroppen:

Cannabis har den specielle egenskab, at den bliver i kroppen meget længere end andre stoffer. Netstof.dk og Drugabuse.gov skønner at stoffet bliver op til otte uger i kroppen, og at en der ryger mere inden for en sådan periode, vil opleve en ophobelse af stoffet i sin krop.

Den effekt som cannabis har i forhold til indlæring og koncentration, gør faktummet af en ophobelse meget problematisk – men er denne effekt virkelig anderledes end den af sukker eller alkohol?

Netstof.dk lister en række sociale problemer som cannabismisbrugere ofte løber ind i. Disse problemer er, at man ofte befinder sig i en social kreds hvor alle ryger, og at man ofte oplever problemer senere i sit liv grundet manglende indlæring.

Problem: Er disse problemer virkeligt bundet til cannabis eller er det en blanding af social stand og afhængighed?

Senere i denne artikel vil jeg fokusere på de sociale aspekter af afhængighed, og danne argumentet for et socialt problem mere end et afhængigheds problem.

I følge Netstof.dk bliver man ikke afhængig af cannabis i nær samme grad som man gør af alkohol eller tobak.

Problemer: Hvorfor er det lige cannabis der er ulovligt? Hvis mange af problemerne kan tilskrives social stand og ikke afhængighed, bør vi så ikke fokusere på de sociale situationer i stedet for stoffet i sig selv? Hvis man ryger cannabis fordi man befinder sig i en dårlig social situation, vil en plet på straffeattesten eller endnu et skub ud i skyggemiljøerne så virkeligt være den rigtige løsning?

Food for thought: Hvor mange af dem der nyder cannabis i det danske samfund er egentligt et problem for samfundet? Skal vi bryde vores personlige frihed grundet de få, der faktisk danner et problem? (denne tanke kunne også bruges på forslaget om offentlig overvågning)

2. “Legitime og veldokumenterede fordele i forbindelse med bekæmpelse af sygdomme”

Den langvarige historie omkring cannabis som værende et destruktivt stof i samme gruppe som kokain eller heroin, har påvirket brugen af cannabis som medicin. New York Times beskriver at CBD (Cannabidiol) er en af de bedste løsninger imod epilepsi, men denne type medicin er hverken godkendt som medicin eller lægemiddel af den danske stat.

New York Times skriver, at Cannabis er et glimrende middel der fjerner smerten hos AIDS patienter, kvalmen fra kemoterapi, synsproblemerne ved grøn stær, muskelspasmer forbundet til sclerose og alle problemerne fra Crohn’s sygdom.

Kriminaliseringen af Cannabis har altså ikke blot konsekvenser for de nuværende brugere af cannabis, men også for syge der potentielt kunne nyde fordelene af en cannabis baseret behandling.

Problem: Selv hvis afkriminalisering ikke er indenfor rækkevidde i Danmark, burde vi så ikke fjerne tabuet omkring cannabis, og se på de fordele vores patienter kunne opleve? Vi bruger allerede morfin (endda langt stærkere morfin end du kan finde på gaden) på danske hospitaler, da det er fantastisk i forbindelse med svære operationer – hvorfor ikke bruge cannabis på samme måde?

3. “Den klassiske sammenligning med alkohol og tobak”

Som nævnt tidligere, er den fysisk afhængighed forbundet med cannabis langt mindre end både den for alkohol og tobak. Bortset fra fysisk afhængighed, kan en sammenligning imellem det nutidige cannabisforbud og alkohol forbuddet i USA  fra 1920-1933, også fremme legaliseringen af cannabis i det danske samfund.

Uanset det danske cannabisforbud, bliver cannabis stadig brugt i det danske samfund. Markedet er grundet forbuddet domineret af skyggemiljøerne, og bringer derved en masse andre negative aspekter med sig. Når lovlydigt merkantil ikke kan nærme sig et produkt, bliver priserne og omstændighederne dikteret af noget der ligger udenfor loven. I dette tilfælde er det forskellige bander, der får stor økonomisk gevinst af at forhandle et produkt, der ligger udenfor et konventionelt marked.

Problem: Med et produkt der er relativt ufarligt, og hvor den sociale situation tilsyneladende spiller en større rolle en produktet selv – hvorfor skal salg af produktet så presses ud i en værre social situation i skyggemiljøerne?

Food for thought: Hører cannabis til i den samme kategori som de andre farlige stoffer vi kender? Gør cannabis noget ved mennesket der påvirker vores samfund i højere grad end alkohol og tobak?

Svaret er NEJ

Ifølge New York Times artiklen er generel konsensus fra amerikanske forskere at den meget lave grad af afhængighed forbundet med cannabis betyder, at cannabis tilsyneladende ikke skaber nogen sundhedsrisiko for voksne mennesker, der i forvejen er i godt helbred.

 

 

“Casual use by adults poses little or no risk for healthy people. Its effects are mostly euphoric and mild, whereas alcohol turns some drinkers into barroom brawlers, domestic abusers or maniacs behind the wheel.”

Artiklen forklarer yderligere, at cannabis aldrig er blevet direkte forbundet med nogen seriøs sygdom på samme måde som tobak har med cancer, eller alkohol har med skrumpelever.

“The very heaviest users can experience symptoms of bronchitis, such as wheezing and coughing, but moderate smoking poses little risk. A 2012 study found that smoking a joint a day for seven years was not associated with adverse effects on pulmonary function. Experts say that marijuana increases the heart rate and the volume of blood pumped by the heart, but that poses a risk mostly to older users who already have cardiac or other health problems.”

Efter et studie af cannabis, alkohol og tobak, er det for mig utroligt hvordan tobak er lovligt. Specielt når cannabis ikke er.

4. “Enorme ressourcer går ind i bekæmpelse med nærmest ingen effekt”

I 2011 citerede Berlinske en rapport fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug, der sagde, at Danmark var nr. 1 på listen over flest cannabis brugere per capita. I forhold til at vi i Danmark har en nul-tolerance politik overfor cannabis, er dette tal chokerende.

Vi bruger mange ressourcer på at opretholde denne politik, men uden effekt. Hvis kriminalisering af cannabis ikke har nogen effekt på antallet af cannabisbrugere, hvad er så idéen?

En løsning jeg langt ville foretrække kommer fra Portugal, som har grebet problemet an på en HELT anden måde.

Portugal (Den rigtige måde at gøre det på)

Før Portugal drastisk ændrede deres politik overfor misbrug, var 1% af befolkningen afhængig af heroin. Deres modsvar (der mødte meget kritik) var at legalisere ALLE stoffer, og bruge de penge de før havde brugt på bekæmpelse, på social rehabilitering for dem der ønsker det. Denne rehabiliterings proces er også unik, i stedet for møder med andre misbrugere, ville misbrugerne blive placeret i arbejde, hvor staten betalte halvdelen af deres løn. Det var meget attraktivt for de arbejdsgivende, der kunne nyde billig arbejdskraft. Det var attraktivt for staten, fordi udgifterne til løn var mindre end de udgifter, de før havde brugt på bekæmpelse. Det var attraktivt for misbrugerne, da Portugal havde indset af sociale kredse spiller en KÆMPE rolle i afhængighed, og målet var at få misbrugerne ud af deres normale sociale kredse.

Resultatet af denne politik er forbløffende – og positive på alle aspekter.

Her er et uddrag af den uvikling Portugal har gennemgået på bare 11 år, fra 2001-2012:

Dem som prøver stoffer og fortsætter med at bruge det fra 44%-28%

Dødsfald som et resultat af stoffer fra 79-16

5. “Stofmisbrug er et SOCIALT PROBLEM, ikke et problem med fysisk afhængighed”

Nederst har jeg linket til en fascinerende TED talk omkring afhængighed, og jeg vil rejse et par spørgsmål forbundet til afhængighed og bekæmpelsen af den i Danmark.

Spørgsmål 1: Hvis afhængighed udelukkende er baseret på kemiske forbindelser, hvorfor bliver alle der får morfin i en længere periode, grundet operationer, så ikke afhængige?

Spørgsmål 2: I alle krige til dato er stoffer som morfin og heroin blevet brugt flittigt som smertestillende i hæren, hvorfor er soldater der kommer tilbage efter krig ikke afhængige?

Spørgsmål 3: Hvis vi erkender at sociale omstændigheder herunder isolation og dårlig social stand fører til afhængighed, hvordan kan svaret på afhængighed så være mere isolation via fængsel, eller dårligere social stand via bøder så være svaret?

Håber det giver lidt stof til eftertanke, og tak for at i har læst med 🙂


Efter at have læst grundigt er der nogle argumenter jeg ville holde mig fra:

Legalisering leder ikke til mere forbrug

Hash er kun en plante

Det har aldrig virket at forbyde et stof

ALLE argumenter for IKKE at legalisere hash.

Casper Hedegaard, tak for læsningen!

Referencer

http://www.b.dk/nyheder/danmark-nr.-et-i-europa-i-hashrygning

https://netstof.dk/leksikon/cannabis

http://www.alternet.org/drugs/6-powerful-reasons-new-york-times-says-end-marijuana-prohibition

https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/what-are-marijuanas-effects-general-physical-health

https://mic.com/articles/110344/14-years-after-portugal-decriminalized-all-drugs-here-s-what-s-happening#.EM2fbBFcQ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s