September 2 – Christiania

Pusher street er blevet lukket af beboerne på Christiania, men hvad er Christiania egentligt?

Tjener Christiania et formål?

Christiania har længe været kendt som et livsstilsprojekt, hvori indbyggere og besøgende kan udforske sig selv uden for visse restriktioner og regler. Christiania er et unik sted i Danmark, hvor fællesskabet står over alle former for undertrykkelse og hierarki. Det har været socialt eksperiment bundet på troen om, at en gruppe mennesker har kunnet danne et alternativ til den danske retsstat. Et minimalistisk eventyrland tæt på civilisationen.

Mangfoldighed er i fokus, og der skal være plads til alle. Én tidligere beboer har kaldt indbyggerne for ‘sorte får fra alle klasser’, hvilket jeg fandt både charmerende og korrekt.

Udover at være et sted hvor mangfoldighed og kreativitet florerer, har DR programmet ‘Detektor’ anslået, at Christiania er den fjerdestørste turistattraktion i København. Problemet med denne turistattraktion er dog, at den er skabt ud af en meget naiv forestilling om, hvordan mennesket handler. En optimal forestilling hvor mennesket er blottet for egoisme, og opfører sig åbent og tolerant uden tanke på selvet, magt og rigdom. På trods af de kærlige tanker Christiania er skabt under, så er det sørgelige faktum, at et sted som Christiania aldrig ville eksistere, hvis ikke det var for særlige regler og omstændigheder skabt af den danske stat.

 

Problemerne på Christiania

Christiania er styret af en helt særlig form for ‘demokrati’, hvori alle skal være ENIGE før en beslutning træffes. En forestilling om at alle kan nå til enighed om alle emner, er i sig selv naiv, men at danne regler på basis af en sådan forestilling virker endnu mere sindsyg.

Smuk i tanke, grim i praksis.

I praksis bør en sådan styreform resultere i, at alle er presset til at have den samme holdning, da man som den eneste der er uenig, unægteligt vil blive sat udenfor fællesskabet.

Denne store fælles ‘enighed’ er en illusion som Christiania længe har opretholdt, men er ikke desto mindre, en illusion som må skabe interne spydigheder. Hvem får ret i situationer hvor man ikke er enig?

jeg ville påstå, at dem der har mest magt i samfundet får ret (i et demokratisk samfund er det flertallet) – men hvordan løser man uenighed på Christiania når enighed ikke er muligt?

Postulat: Hvis alle skal være enige og der er en der er uenig, så bliver den uenige undertrykt indtil han er enig.

Hvad gør man så i et samfund hvor undertrykkelse ikke må eksistere og hvor man ikke må bruge hierarki som et middel til at fremme sin agenda? Er stedet virkeligt blottet for hierarki?

Eksempel: En gruppe DR-Jounalister prøvede i forbindelse med programmet ‘Den Halve Sandhed’ at bosætte sig på Christiania, men blev mødt at Christianitter som ikke mente at man måtte bygge noget som helst i det område uden man kendte de rigtige og var blevet anbefalet af dem.

Tankeeksperiment: Hvordan finder man lighed i et samfund hvor omgangskreds og sociale forbindelser afgør din status i samfundet? Er det ikke præcis de elementer der skaber et hierarki i det normale samfund? Er Christiania virkeligt anderledes på det punkt?

Dertil kommer hele problematikken med organiseret kriminalitet og mangel på samarbejder med resten af Danmark. Pusher Street er længe blevet udskældt (også af Christianitterne selv), på grund af den stemning den har skabt. Et sted med en milliardomsætning og Hells Angels som grossister, skal naturligvis stoppes, men har dette været sværere grundet Christianias indsats for at fjerne sig selv fra Danmark?

Jeg gentager: Christiania havde aldrig overlevet uden de midler og værktøjer det har fået fra den danske retsstat.

Hvad synes jeg om den seneste udvikling? 

For den danske stat er normalisering målet, og det kræver fjernelse af organiseret kriminalitet. Det er et kæmpe løft til Christiania selv, og til mine tanker omkring Christiania, at de har taget initiativ til at fjerne hashhandlen fra Pusher Street. Bedre sent end aldrig. Den fri hash i det område har længe været et opgør imod en håbløs narkotikalov, men som en del af Danmark skal man naturligvis overholde loven og kæmpe den kamp anderledes.

Kampen skal kæmpes via argumentation og diplomati.

Det er altid forfærdeligt når et uskyldigt menneskeliv går tabt, men jeg håber at det kan sætte gang i en seriøs diskussion omkring Christiania og hash.

Hvordan ser jeg på Hash?

Det skal naturligvis legaliseres – jeg er liberal på det punkt og hvis man går ind for frihed, er der ikke noget argument imod fri hashhandel. Der er mange eksempler på at restriktioner i forbindelse med ‘stoffer’, ikke er den rigtige vej frem. Det bedste eksempel på en succeshistorie i den forbindelse, er fra Portugal, men selv USA har kun oplevet fremgang ved at legalisere hashhandel i udvalgte stater. Hash er ikke, og har aldrig været problemet, det har volden der har været forbundet med den.Volden udspringer ikke af hash i sig selv, volden opstår fordi handlen er ført ud i skyggemiljøerne.

Få hashhandel tilbage i lyset, og så vil problemerne relateret dertil forsvinde af sig selv.

Hvis der er nogen der har et overbevisende argument for at hash skal være ulovligt, så må i meget gerne bringe det op. For jeg har ikke hørt et endnu. 

Christianias borg

Casper Hedegaard, fred og kærlighed

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s