September 1 – Den sidste dag i mit liv.. igen

KÆMPE SPOILER ALERT FOR EN FANTASTISK FILM

I komedien ‘Groundhog Day‘ oplever Bill Murray den samme dag igen og igen, indtil han lever dagen “perfekt”. Man følger en karakter og hans udvikling igennem forskellige stadier af hans oplevelse. Disse stadier kan inddeles i 6 forskellige stadier, som allesammen kan spejles i den menneskelige tilstand.

Stadie 1 –Negativitet og egocentrisme

20160901_115524I starten af filmen bliver Phil (Bill Murray) præsenteret som en negativ og egocentrisk meteorolog. Han bliver udsendt for at dække en uinteressant begivenhed han hader på et sted han hader mere. Det første stadie er præget af utilfredshed. Han er i en lille by, hvor han føler sig udenfor, hans kollegaer ser ham som arrogant, og han søger en udvej. Første morgen han vågner, og opdager at det er den samme dag der udspiller sig igen, bliver han grebet af panik.

Stadie 2 – Positivisme og udødelighed

Efter et par dage i hans værste mareridt får piben en anden lyd. Han begynder at se positivt på livet, og på de udfordringer han møder. Han lærer omkring byens beboere og prøver at være positiv. Udødeligheden fjerner hans begrænsninger, hans hæmninger og hans sociale barriere, og gør ham mere udfoldende og ekstrovert. Han får nye venner og nye bekendtskaber, hvilket leder ham til en tilstand af glæde.

Stadie 3 – Sjov og indifference

Efter endnu en periode begynder hans relationer at blive platoniske, da han indser at ingen fremgang findes. De forhold han opbygger bliver mere ligegyldige, og nu handler det udelukkende om sjov. I filmen er det en kortfattet periode der ender farligt, men perioden leder ind i filmens mest indflydelsesrige periode.

Stadie 4 – Kærlighed og indsigt

20160901_120545Phil finder ud af, at hans kollega Rita er hans livs kærlighed. Over flere dage interviewer han Rita, og finder ud af alt omkring hende. Disse interviews fører til den perfekte date, men da han er opsat på at færdiggøre det på dagen, ender han med at ødelægge det hele. Han fremskynder en proces der ikke er naturlig i øjeblikket, og selv om han virker perfekt for hende, så afviser hun ham. Dette sender Phil ud i hans sværeste prøvelse hidtil. Han elsker Rita, men ligegyldigt hvor godt han gør det, så vågner han op igen samme dag, helt alene.

Stadie 5 – Selvmord og opgivelse

En spiral af forfærdelige følelser og selvmord hver aften tager livslysten og gejsten fra Phil. Han giver op. I stedet for at tænke på sig selv, eller på Rita, finder han små glæder i alle de små ting, han kan gøre for byens indbyggere. Tabet er hårdt, men efter at have givet op, bliver han mødt af uendelig tid. Mødet med det uendelige efter et nederlag sætter gang i det 6. og sidste stadie.

Stadie 6 – Selvopofrelse og altruisme

20160901_121124

Han glemmer sig selv, og kortlægger i stedet alle dårlige hændelser i den lille by. De mennesker han tidligere har hadet, lærer han at kende, og det er disse mennesker han ender med at hjælpe.

En dag med altruisme

Altruisme er af Den Store Danske beskrevet som: ‘en moralsk grundholdning eller væremåde kendetegnet ved, at den enkelte søger at fremme andres vel uden tanke for egne interesser og behov’

Den sidste dag i filmen bruger Phil på at hjælpe menneskerne i byen. Denne akt af medmenneskelighed åbner øjnene hos Rita, og Rita opsøger ham om aftenen. Phil forsøger længe at vise sine gode sider til Rita, men de skinner stærkere i lyset af hans gerninger overfor resten af byen.

Rita og Phil ender selvfølgelig sammen.

Selvom filmen har et meget seriøst budskab omkring altruisme og egoisme, er det stadig en fantastisk komedie. Den fascinerende karakter Phil oplever et hav af følelser og oplevelser som vi alle kan nikke genkendende til og lære noget af.

Selv efter jeg var færdig med at hyle af grin, har filmen vist sig at være en af de bedste og mest dybe film jeg har set i lang tid. Props til Bill Murray.

Hvis jeg havde 1 dag der skulle gå igen og igen: 

En af de bedste ting i livet er familie og venner, og hvis jeg havde en dag a la ‘Groundhog day’, ville jeg tage tilbage til mine forældres bryllup. En dag skabt af kærlighed imellem de to mennesker i verden jeg elsker mest, ville være fantastisk at opleve bare en gang – men 100 gange, det ville være endnu mere fantastisk.

Mine forældre er meget interessante og kærlige mennesker, men til en sådan fest ville de ikke være mit eneste interesseområde. Jeg ville interviewe alle til festen og finde ud af deres tilhørsforhold til mine forældre. Jeg tror at stemningen til et bryllup er helt unik, og historierne alle gæsterne har omkring mine forældre kunne underholde mig mere end noget andet.

Set i lyset af filmen, ville det indtryk jeg efterlader en sådan dag, være præget af hvor mange mennesker jeg snakker med, og hvad jeg snakker med dem om. På samme måde ville indtrykket jeg forlader festen med, også være præget af alle de fantastiske mennesker jeg har mødt.

Ligesom Phil i filmen, ville jeg forsøge at lære alt om gæsterne. Jeg tror at kvaliteten af de forhold man får med andre mennesker er proportionale med hvor godt man kender dem. En sådan dag ville lære mig en MASSE nyt omkring mine forældre, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg blot ville elske dem mere for det.

Tankeeksperiment: Måske er identitet ikke skabt af intention og aktion, måske er identitet skabt af relation? Er man som menneske mere end hvad andre ser i en, og er den tanke nedtrykkende eller opløftende?

Man kan gøre sig mange tanker omkring, hvad man helst vil lave hver dag resten af sit liv, men for mig virker venner og familie som det åbenlyse valg. Enten det eller Ringenes Herre.

one_ring

Casper Hedegaard fly you fools

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s