Jeg har egenhændigt løst Fake-News problemet. Self Thanks Obama.

FØRST – ET SKUD UD TIL LÆSERE AF 24NYT, NEWSPEEK og DENKORTEAVIS

Den her artikel er til jer, hvis i er uenige med noget i artiklen, så vil jeg meget gerne høre fra netop JER! Hvorfor er i uenige? Hvad er jeres syn på emnet? og hvorfor finder i disse nyhedskilder troværdige? Jeg er oprigtigt nysgerrig! 🙂

NU…Det vi kom for

Anført af Donald Trump i USA og ekstrem nationalisme i resten af verden, er medierne blevet fyldt med usandheder. Strømmen af ‘information’ og ‘nyheder’ er efterhånden blevet så stærk, at det kan være svært at følge med. Faktisk, kan man sige, at hvis denne type nyheder var reduceret til én tiendedel, så ville problemet være meget større.

Lad mig forklare, håbløse nyheder og åbenlyse løgne bliver skjult grundet potensen. Hvis Donald Trump kun udtalte sig idiotisk én gang, så ville hele verden grine, men når han udtaler sig idiotisk hver gang, så bliver den enkelte gang mere insignifikant. Den konstante strøm af løgne og bedrag sætter sine spor, og over tid, vil nogen af disse løgne faktisk ligne sandheder. Hvis man er bekendt med udtrykket “Throwing shit at the wall” så ved man hvad jeg mener…

I en verden af sociale medier, og ekstrem eksponering overfor alting, så kan det være svært at finde ud af sandheden. Når tidligere troværdige nyheds-instanser bliver henkastet som ‘Fake News‘, og tilfældig sladder fra gale youtubere, gale bloggere og gale galninge får opmærksomhed, så kræver det ekstra meget af læseren.

Information er der nok af – den nye generation skal ikke lære at finde information, de skal lære at sortere den. Måden information spreder sig bliver revolutioneret af ny teknologi, og de første til at bruge denne teknologi effektivt, har nemt ved at sprede deres ideologi eller deres meninger.

Opfindelsen af trykpressen i 1450 førte Europa direkte ind i reformationen og Trediveårskrigen. Denne tillod religiøse i central-europa at sprede deres religion, hvilket førte til en stor religionskrig imellem katolikker og protestanter. Opfindelsen af FM-radioen i 1933 tillod Hitler og Stalin, at sprede deres propaganda ekstremt effektivt til et stort publikum, og da man havde eneret på nyhedsmedier, var der meget lidt kommunikation fra oppositionen. I disse tilfælde var der ingen modstridende kommunikation, hvilket gjorde det nemt at bedrage en uvidende befolkning.

Idag, er vi løbet ind i et anderledes problem, men med det samme resultat. Vi er idag mødt med SÅ meget information grundet opfindelsen af Smart-phones og sociale medier, at vi selv vælger vores nyhedskilder, og blot opsøger nyheder der forstærker vores egne holdninger. Resultatet er, at sociale medier, herunder Facebook og Youtube, og personlige blogs (DenKorteAvis bl.a.) bliver brugt af diverse ideologier til at skabe ekkokamre på tværs af landegrænser, hvori spredelsen af falske nyhedshistorier, samt intensivering af fælles ideologier løber løbsk. Ligegyldigt hvor håbløse ens holdninger er, så kan man altid finde nogle at være enige med, og som et spil ‘Truth or Dare’ imellem fulde venner, så ender det galt – nogen ender med et eller andet i røven.

Information-overload er ikke længere bare et begreb, det er blevet en strategi. En strategi som længe har været prominent i Rusland, men samtidigt en strategi som er ved at vinde indtog i traditionelt ‘vestlige’ lande. Et eksempel på denne strategi; et Malaysisk fly styrkede i Ukraine grundet Russisk artilleri, og Putin’s Rusland fortalte 1000 forskellige historier til sine borgere. Resten af verden er sikre på hvad der skete (grundet en undersøgelse lavet i Nederlandene, som selv mistede 193 borgere i ulykken). Russiske medier, som er statsejet, rapporterede vidt forskellige historier vedrørende ulykken, alene med det mål, at lade landets borgere hænge i usikkerhed. Blandt de mere ekstreme, var en konspirations-teori der rapporterede, at flyet allerede var fyldt med døde mennesker inden det styrtede.

I USA kan der drages en parallel til nyhedsmediet Fox News, som gør en ære i, at rapportere usandheder, og derved gøre deres seere i tvivl omkring sandheden. Modstand overfor fakta har længe været mantra i den mere diktatoriske del af verden, men hvordan har det vundet indtog i USA og Europa? Er vi ikke ‘bedre’ end det? 

Størstedelen af enhver akademisk uddannelse handler om kildekritik, og kildekritik er mere vigtigt nu end nogensinde før. Når rigtig information kun kommer i form af betalte nyhedssider, så påvirker det befolkningen negativt; De vælger deres facebook og youtube feeds i stedet for. Det er ikke bæredygtigt. En oplyst befolkning bliver aldrig resultatet af et medielandskab styret af kroner og øre, og da slet ikke hvis befolkningen selektivt vælger hvilke meninger de vil høre. Modstridende meninger leder altid til en bedre forståelse, specielt hvis man er lært i kildekritik, og kan separere og ekstrapolere fakta fra fiktion.

How do we fix things, and who should do it?

Det nemme fix ville være at, nyhedsorganisationerne og deres bagland holder hinanden (og sig selv) ansvarlige for de usandheder der bliver trykt. HVER gang en nyhedsorganisation dummer sig, og skriver noget usandfærdig, skal omverdenen reagere og holde organisaionen ansvarlig. Blok politik er åbenbart en ting (en håbløs forvirret ting, hvis du spørger mig) men blok fakta må aldrig blive en ting. Hvis ikke vi lever i den samme virkelighed; hvordan skal vi så kunne acceptere de samme løsninger, nå kompromisser, eller overhovedet have en civil diskussion?

Dette bliver dog nærmest umuligt så længe penge spiller så stor en rolle i medielandskabet.  Moderne nyhedsmedier vil altid trykke en usandhed, hvis det giver flere klik, og selv de større medier foretrækker en click-bait overskrift på de sociale medier, før de forklarer hele historien på deres egen side. Dette skaber forvirring da størstedelen af publikummet aldrig kommer længere end overskriften, og danner deres billede af hele historien på baggrund af denne.

Hvad kan vi gøre udenom problemet med profitdrevne nyhedsorganisationer? Vi kan søge uddannelses reform for fremtiden – Vi skal ændre vores måde at anskue medier på, og vi skal ændre vores tankegang i forhold til de ting vi bliver præsenteret for. Kildekritik SKAL blive mantra, og vi skal som samfund være mere skeptisk overfor den information vi optager. Dette er en fremtidsløsning der ikke gavner os på kort sigt, men på lang sigt vil vi være meget bedre stillet til at takle verdens problemer.

Før en diskussion finder sted, hvad end det er om politik, videnskab eller andet, så skal grunden for diskussionen aftales. Grunden skal støbes af fakta, og hvis vi ikke kan blive enige om fakta, så har vi et problem der kommer til at ødelægge diskussionen. Vi kan være uenige vedrørende global opvarmning, men ikke omkring hvorvidt det findes. Vi kan være uenige omkring, hvordan vi skal behandle flygtningekrisen i Europa, men ikke om hvor mange der kommer og hvordan. Når der findes fakta, så skal vi søge den, og løgne og bedrag hjælper ikke.

Logo

Casper Hedegaard – Rationalist, Namboy, DisPutin, Juniorforsker, og Nyhedsskeptiker.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s